Obnova proizvodnje u "Azotari"

Bez autora
Aug 18 2011

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će se obnoviti proizvodnja u "Azotari" Pančevo i Metalsko-sirćetnom kompleksu (MSK) iz Kikinde, jer su pronađeni strateški partneri za ta preduzeća. Među strateškim partnerima će najverovatnije biti ruski "Gasprom", jedna švajcarska i bugarska kompanija, koje će davati gas "Azotari" i MSK-u, a Srbija će im plaćati isporukom robe, što će finansijski rasteretiti "Srbijagas", kao većinskog vlasnika dve firme. "Azotara" će, prema preliminarnom dogovoru, biti prodata bugarskom partneru za oko 67 miliona evra, a za kapital će biti plaćeno 35 miliona evra. Obavezujuće investicije iznosiće oko 22 miliona, 10 miliona će biti izdvojeno za otplatu potraživanja banaka i Fonda za razvoj, a za socijalni program biće izdvojeno 300 evra po godini radnog staža. Što se tiče pančevačke "Petrohemije", koja trenutno "Srbijagasu" duguje oko 80 miliona evra, Bajatović smatra da taj problem mora da se reši u saradnji sa Vladom Srbije...

Obnova proizvodnje u "Azotari"Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će se obnoviti proizvodnja u "Azotari" Pančevo i Metalsko-sirćetnom kompleksu (MSK) iz Kikinde, jer su pronađeni strateški partneri za ta preduzeća.

Bajatović je istakao da će među strateškim partnerima najverovatnije biti ruski "Gasprom", jedna švajcarska i bugarska kompanija, koje će davati gas "Azotari" i MSK-u, a Srbija će im plaćati isporukom robe, što će finansijski rasteretiti "Srbijagas", kao većinskog vlasnika dve firme.

"'Azotara' će, prema preliminarnom dogovoru, biti prodata bugarskom partneru za oko 67 miliona evra", naveo je Bajatović i dodao da će za kapital biti plaćeno 35 miliona evra.

Obavezujuće investicije iznosiće oko 22 miliona, 10 miliona će biti izdvojeno za otplatu potraživanja banaka i Fonda za razvoj, a za socijalni program biće izdvojeno 300 evra po godini radnog staža.

Što se tiče pančevačke "Petrohemije", koja trenutno "Srbijagasu" duguje oko 80 miliona evra, Bajatović smatra da taj problem mora da se reši u saradnji sa Vladom Srbije.

Bajatović je istakao da je trenutno kod Narodne banke Srbije zahtev za izdavanje licence "Sogaz osiguranju" i očekuje se da u roku od 40 dana bude izdata dozvola za rad tom zajedničkom osiguravajućem društvu ruskog "Sogaza" i "Srbijagasa".

Govoreći o najavljenom dolasku "Gasprom banke" na srpsko tržište, Bajatović je napomenuo da postoji preliminarni dogovor da to bude "grinfild investicija", ali nije precizirao kada bi ta ruska banka trebalo da počne da radi u Srbiji.

Generalni direktor "Srbijagasa" je najavio da će za oko 15 dana u Srbiji biti osnovana zajednička kompanija "Južni tok - Srbija", čija će centrala ostati u Švajcarskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik